Sigortalı Kargo Nedir, Ne İşe Yarar?

Sigortalı Kargo Nedir, Nasıl Gönderilir?

Kıymetli gönderileri kargolarken içinizin rahat olmasını sağlayan belki de en büyük kolaylık sigortalı kargo seçeneği. Kargo güvencesi, gönderici güvencesi, nakliyat sigortası vb. isimlerle de anılan kargo sigortası, gerçekten tanımını adında taşıyor. Biraz daha açmak gerekirse taşıma sırasında yaşanan potansiyel zarar ve riskleri finansal açıdan korumaya yarayan sigorta türü olarak karşımıza çıkıyor. 

Ürünün zarar görmesi, kaybolması, çalınması vb. durumlarda oluşan zararı telafi etmek amacıyla taşıma şirketleri göndericiden belirli ücretler karşılığında ambalajı ve içeriğini sigorta poliçesi kapsamında korumaya alır. Emtia nakliyat sigortası olarak bilinen süreç korumanın derecesine farklı türlere ayrılır. Dolayısıyla bu yazının içeriğinde taşımacılık sigortası ile ilgili merak ettikleriniz yer alıyor.

İçindekiler

Sigortalı Kargo Nedir, Ne İşe Yarar?

Kargonuzun taşınırken kırılması, kaybolması, çalınması dahil tüm taşıma kazalarında, kargo firması tarafından tazmini eğer gönderirken sigortalamadıysanız, her zaman mümkün olmayabilir. İşte bu noktada kargo sigortası ile sigortaladığınız paketleriniz sayesinde hem kendinizi hem de alıcıyı güvence altına almış olursunuz. Aynı zamanda yalnızca kara taşımacılığı için geçerli olmayan seçenekler hava ve deniz yolu için de sunulur. Yurt içi lojistikte uygulanabileceği gibi yurt dışı gönderimlerde de kullanılabilir. Süreç, Lojistik şirketlerinin navlun ya da kargo sigortası için sigorta firmalarıyla anlaşması yoluyla işler.

Kargo sigortası kapsamı, taşınan ürünün değerine ve lojistik türüne göre değişiklik gösterebilir. Taşıma sırasındaki hasarların yanı sıra doğal afetler, hırsızlık, yangın riskleri de buna dahil olabilir. Buradan hareketle göndericilere farklı teminat seviyeleri ve primler ücretleri sunulur. Kargo sigortasının en büyük faydası hem alıcı hem de göndericilerin ekonomik açıdan kendilerini güvende hissetmelerine destek olmasıdır. Ücret açısından daha yüksek olması nedeniyle her gönderi için planlamanıza gerek olmasa bile maddi değeri yüksek ürünler açısından kendinizi garanti altına almayı sağlar. Ancak göndermeden önce seçtiğiniz sigorta türündeki poliçe şartlarını dikkatle incelemeniz oldukça faydalı olacaktır.

Kargo Sigortası Türleri Nelerdir?

Taşımanın yapıldığı birime ve eşyaların cinsine göre kargo sigorta türleri 4 adettir, sorumluluk sigortası başlığında başka bir navlun sigortası bulunurken liman, depo vb. mekanları sigortalar, ancak tüketiciyi ilgilendiren kargo ürün sigortası kapsamına girmez. Tüketiciyi ilgilendiren ana kargo sigortası çeşitleri aşağıdaki şekildedir:

  • Emtia kargo sigortası
  • Navlun sigortası
  • Kıymet nakliyatı sigortası
  • Tekne-yat sigortası

Emtia nakliyat sigortası — Kara, hava, deniz taşımacılığında kaybolma ve kaza durumlarına karşı yapılan sigortalamadır. Tam ziya, dar, geniş teminat olmak üzere 3 türü bulunur. Tam ziya nakliyat sırasındaki tüm ürün ve aracıları teminat altına alırken; dar teminatta nakliyat aracının kaza yapması durumunda oluşan hasar karşılanır. Geniş olanda ise belirtilen istisnalar sonucunda oluşan zararlar tazmin edilir.

Navlun sigortası — Taşıma şirketinden kaynaklı bir kusur olduğu zaman kullanılan sigortalı kargodur.

Kıymet nakliyatı sigortası — Değerli evrak, para, mücevher gibi eşyaların göndericiden alınıp varış noktasına iletilmesine kadar olan süreci kapsar.

Tekne ve yat sigortası — Özel amaçla kullanılan yat ve teknelerin transferinden söz konusu olan zararları karşılamak amacıyla seçilen türüdür.

Sigortalı Kargo Şartları Nelerdir?

Nakliyat sigortası, genellikle 2 ayrı kapsamda değerlendirilir. Dolayısıyla her potansiyel riski karşılama ve bazı özel durumları karşılama seçenekleri mevcuttur. Carrier Liability Insurance adı verilen taşıma sigortası, nakliyat sırasındaki taşıma işi ile alakalı noksanlıkları ilgilendirir. Böylece sadece hasar ve kayıp olduğunda telafisi yapılır. All Risk Insurance -zarf sigortası- ise çalınma, kaybolma, afet, kaza benzeri geniş kapsamlı, istisnai her olasılığı kapsar.

Sigortalı kargo şirketleri kendi özel şartlarını belirlese de bazı genel koşullar sabit olabilir. Dolayısıyla poliçeye dahil olan ve olmayan durumları ayrı ayrı açıklamak daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır. Buna göre kargo sigortalı gönderim için poliçe kapsamındaki şartlar şöyledir:

  • Taşıma aracının (gemi, kamyon, uçak) kaza yapması
  • Araçta meydana gelen yangın, nakliyat sırasındaki kazalar
  • Kargaşa, grev, savaş benzeri durumlarda kargaşadan kaynaklanan eşya kayıpları, hasarlar.

Peki neler sigortalı kargo kapsamında değil? Şöyle özetlemek mümkün:

  • Depo, ambar vb. kolilerin muhafaza edildiği ortamlara giren yağmur suyu, nem, pas gibi etmenler dahil değildir.
  • Gönderilmesi yasak eşyalar ve kaçakçılık mallarının transferinde poliçe geçerli olmaz.
  • Göndericinin paketleme hatasından kaynaklanan açılma, ezilme gibi sonuçların neticesinde de sigorta dışında değerlendirilir.

Hangi Ürünler Sigortalı Kargo ile Taşınır?

Yukarıdaki durumların kargo firmaları arasında oldukça değişkenlik gösterdiğini vurgulamakta fayda var. Bununla birlikte her lojistik şirketinin özel eşyalar şeklinde nitelendirdiği, nakliyat sigortası kapsamına alabileceği eşyalar da farklılaşabilir. Yine de özel eşya olarak nitelendirilen eşyalar şöyle sıralanabilir:

  • Kağıt-madeni para, kıymetli evrak, platin, gümüş, altın, değerli taşlar ile bunlardan üretilen mücevherler, takılar
  • Posta gönderisi grubuna giren kamu kurum kuruluşlarına ait maddeler ve evraklar
  • Ancak orijinal ambalajında olan elektronik-beyaz eşyalar sigortalı kargo taşıma sürecine girer.

Kargo Sorumluluk Belgesi Nedir, Kargo Sigortasıyla Taşınmayan Ürünler Nelerdir?

Taşıma esnasında hasar görme riski bulunan, bir de sadece gönderenin sorumlu olabileceği nitelikteki tüm ürün-eşyalar göndericiden kargo sorumluluk belgesi imzalatılarak alınıp gönderilir. Dolayısıyla bu ürünlerin sigortalı kargo ile taşınması veya gönderilmesi mümkün değildir. Kargo firmasından firmasına değişiklik gösterse de genel olarak kabul görmüş ürün ve maddeler aşağıdaki gibidir:

  • Elektronik-beyaz eşyalar, klima, müzik aletleri, dolu tonerlerin orjinal ambalajı ile taşınmadığı durumlarda göndericiden sorumluluk belgesi alınır, yani sigorta kapsamına girmez.
  • Tütün-alkol ürünlerini, sadece Toptan Satış Belgesi ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulundan Üretim İzni Uygunluk Belgesi alan tüzel-gerçek kişiler gönderebilir.
  • Camdan üretilmiş her ürün, ayna, seramik, gıda ürünleri sandık, kasa gibi kutular içerisinde sorumluluk belgesi alınarak kargolanabilir.
  • İçeriğinde hayvan yemi bulunan gönderiler
  • Tamir amaçlı veya kullanılmış cep telefonları paket açık halde, IMEI numarası alınarak taşınır.
  • Soğuk Zincir kapsamına giren ilaç ve tıbbi ürünler
  • 100 kilogramı aşmayan, tek parça halinde kutulanmış otomobil parçaları
  • Çivi, tel, vida, zincir gibi malzemeler 25 kilogramı geçmeyecek şekilde kutularda kargo sorumluluk belgesiyle gönderilir.
  • Sandık veya koliyle paketlenmiş ev eşyaları.

Sigortalı Kargo Nasıl Gönderilir?

Yukarıda anlatılan ürünler dışındaki her ürünü dilediğiniz şekilde kargo sigortası ile gönderebilirsiniz. Ayrıca özel bir hizmet grubuna girmesi sebebiyle her kargo firmasında uygulanmasa da marka bilinirliği olan pek çok şirket arasından istediğinizi seçerek paketlemiş olduğunuz eşyayı ilgili şubeye götürüp talep edebilirsiniz. Sonrasında, firma eşyanın cinsini ve içeriğini görmek amacıyla paketi açar, kontrol eder.

Sigorta poliçesine dahil bir ürün ise tartım, taşıma mesafesi gibi değişkenlere göre değişen gönderi ücretine ek olarak sigorta prim ücretini de sizden tahsil eder. İmzaladığınız poliçe belgesinin bir nüshasını size vererek kargonuz sigortalı taşınma sürecine girmiş olur.

Kargo Şirketleri Sigorta Yapıyor mu?

Birçok kargo firması bu hizmeti vermektedir.

Kargo Sigortası Ne Kadar?

Sigortalı kargo ücreti oldukça değişkendir. Hem firmadan firmaya değişir, hem de taşınacak malın cinsi, mesafesi, ağırlığı gibi pek çok faktör fiyatları etkiler. Bununla birlikte kargo sigortası ücreti hakkındaki soruların yanıtları yıllık enflasyon, benzin vb. fiyat güncellemelerinden de sıklıkla etkilendiği için net bir açıklama yapmak sağlıklı olmaz.

Benzer Blog Yazıları

PTT Kargo Çalışma Saatleri ne zaman
Genel

PTT Kargo Çalışma Saatleri

2004’ten beri lojistik faaliyetlerini PTT bünyesinde gerçekleştiren PTT Kargo çalışma saatleri hem tüketiciler hem de kurumsal müşteriler tarafından sıkça merak

PTT Kargo Ücreti Ne Kadar? Cep Yakmayan PTT Kargo Fiyatları
Genel

PTT Kargo Ücretleri Ne Kadar?

Türkiye’nin yerli posta ve telgraf hizmetleri PTT’nin kuruluşu 1840’lara dayanırken, 2004’ten bu yana PTT Kargo olarak lojistik hizmetine de başlamasıyla

Kargo Kaçta Kapanır
Genel

Kargo Kaçta Kapanır?

Kargo kaçta kapanır? Alışverişin neredeyse tamamen çevrimiçi ortama taşındığı günümüzde sıklıkla gündeme gelen bir soru. Tüketicilerin haricinde kurumsal kullanıcılar da