150 Euro Altı Gümrük Vergisi Yurt Dışı Kargo Vergi Hesaplama

150 Euro Altı Gümrük Vergisi Yurt Dışı Kargo Vergi Hesaplama

Uluslararası kargoda vergilendirme kriterleri, 150 Euro sınırı farklı ülkelere devamlı bir şeyler gönderip alan tüketiciler ve ticari kişilikler için her zaman büyük sorunlar arasına girmeyi başarmıştır. Halbuki yurt dışı kargo vergilerinde hangi ülkeden nereye kargo gönderdiğiniz karşılıklı gümrük mevzuatları ile yakından ilişkili. Buna ek olarak gönderinin türü, değeri ve beyannamesi son derece belirleyici.

Türkiye’ye gelen kargolarda tabi ki buranın gümrük kuralları geçerli. Öte yandan herkesin çok merak ettiği, kargo gümrük vergisinden kurtulmaya yarayan posta ve hızlı kargo muafiyeti, tüketicilerin işini oldukça kolaylaştırır. Ancak vergiler 30 kg, 150 altı, 150-1500 Euro ve 1500 Euro üstü olduğunda farklı muamele görür. O halde yurtdışı kargo vergilerini yakından inceleyerek neler oluyor görelim.

İçindekiler

150 Euro ile Posta ve Hızlı Kargo Muafiyeti İlişkisi Nedir?

Kargo ve ürün bedeli toplamı 150 Avroyu aşmayan ve ağırlığı 30 kilogramı geçmeyen gönderiler hızlı kargo taşımacılığında operatör yetkisine sahip firmaları ile taşınan gönderiler kişisel kullanım kapsamında ise gümrük işlemleri sizin adınıza yapılırken gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Hediye eşyalar, internet alışverişleri bu tanıma uygundur. Bu gönderiler, yetkili firmaların adınıza düzenlediği elektronik ticaret gümrük beyannamesi sayesinde gümrükte en az süreyle takılıp geçme şansına sahip olur. Ancak bildirim size yapıldığı tarihin 3 gün sonrasına kadar teslim almazsanız her geçen gün için ardiye ücreti eklenmeye başlar.

Yani o nedenle bu tutarın altında da bazı eşyalardan kargo ücreti dışında vergi alınabilir. Avrupa Birliği ülkelerinden %18, diğerlerinden gelenlerden ise %30 oranında 150 Euro altı gümrük vergisi ücreti alınır. Ayrıca ilave olarak eğer ürün Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ek 4’tekilerden biri ise %20 vergi daha eklenir.

Başka bir ifadeyle yurtdışı kargo gümrük vergisinden muaf olan tek masum ürün, bu tutarı geçmeyen kitap gibi basılı yayınlardır. Öte yandan bu olanaklardan faydalanabilmeniz için ürün miktarı ve niteliğinin ticari olmaması gerekir. Ayrıca posta ve hızlı kargo opsiyonuyla sizin de yurt dışına kargo gönderebilmeniz 300 kg ve 15.000 Avroyu aşmamasına bağlıdır.

150 Euro Gümrük Kargo Dahil mi?

Maalesef, kargo ücreti gümrük muafiyetine dahil değil. Bu nedenle ürün+kargo ücretini hesaba katarak sipariş vermeye dikkat etmelisiniz. Örneğin 120 Euroluk bir ayakkabının gönderim ücreti de eklenince 160 Euro oluyorsa ilgili gümrük, KDV gibi diğer vergileri de ödemeniz gerekir.

150 Euro Üstü Gönderileri Neler Bekliyor?

30 kg ve 150 Avro tutarının üzerindeki gönderiler elbette kişisel kullanım için bile olsa çeşitli ek vergilen eklenmeye, dolayısıyla işin içine ithalat mevzuatı karışmaya başlar. 1500 Euroyu kadar 30 kg ağırlığı aşmayan sevkiyatlar farklı ithalat vergilerine tabi olur.150-1500 bandında gümrük beyannamesi verebilen kargo operatörleri tarafından yapılabilir. 1500’ü aştığı zaman yetkili operatörler tarafından yapılamaz. Bu durumda gümrük beyanını sizin yapmanız ve ithalat vergilerini ödemeniz gerekir.

Özetle 15 Euro üstü gümrük vergisine ek olarak çeşitli ithalat vergileri dahil edilir. Kısacası yurt dışından sipariş verirken veya tüketiciler tarafından gönderilen hediyelerde aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda var:

  • Gümrük muafiyeti, kişisel kullanıma mahsus ürünler için geçerlidir. Ticari amaçlı gönderilen ürünler gümrük muafiyetinden yararlanamaz.
  • Sadece posta ve hızlı kargo yoluyla gelen ürünler için geçerlidir. Yolcu beraberinde getirilen ürünler için farklı muafiyet kuralları uygulanır.
  • Gümrük muafiyeti sınırlı sayıda ürüne tanınır.
  • Aynı gümrük beyannamesinde yer alan ürünlerin toplam bedeli gümrük muafiyet sınırını aşamaz.
  • 0 vergi alınan tek ürün ne yazık ki 150 Avroyu aşmayan basılı ürünler.
  • Yurt dışı alışveriş limiti aylık 5 ürün ile sınırlıdır.

Yurtdışı Kargo Vergi Hesaplama

Genellikle ticari olarak değerlendirilen, kişisel kullanımdan çıkarılan 150 Euro üstü gümrük vergisi hesaplamasına ithalat mevzuatının dahil ve çıkış ülkesine göre değişiklikler olması nedeniyle örnek vermek zorlaşabilir. Dolayısıyla 150 altına uygun örnekle ilerlemek daha anlaşılır olur.

100 Euro tutarında ayakkabı sipariş verdiğinizi farz edin. Burada gümrük vergisine tabi olan kısım ayakkabı fiyatı+kargo ücreti+sigorta ücreti (varsa) olacaktır. Gönderim ücreti 20 Euro olsun.

Toplam 120 Euro değerindeki ayakkabı AB’ye üye bir ülkeden geliyorsa %18 gümrük vergisi alınır. Dolayısıyla 120 Euro, yaklaşık 4200 TL’ye denk geldiğini düşünürseniz 4200×%18=756 TL; yani gümrük vergisi 756 TL olan ayakkabıya toplamda 4200+756=4956 TL’ye ek olarak KDV dahil tutarı ödeyebilirsiniz.

Kargo Gümrük Vergisi Nasıl Ödenir?

1500 tutarına kadar olan kişisel kullanım amaçlı siparişlerde posta ve hızlı kargo operatörleri tarafından bilgilendirildiğiniz için kabul etmeniz durumunda paket yola çıkar. Teslim alırken ödeyebilirsiniz.

150 Euro Altı Gümrüğe Takılır mı?

Bu tip gönderilerin gümrükte zaman kaybetme ihtimali düşüktür. Ancak bazı şüpheli durumlar, beyanname ile tutarsızlık, faturadaki bedelin gerçekte olandan düşük olması, gönderinin içeriği beklenmedik durumlara yol açabilir. Aynı zamanda kargoların gümrükte bekleme süresi yoğunluk ile de sıkça alakalıdır. Kargonuz gümrüğe takıldığı zaman genellikle gümrük idaresinden tebligat alırsınız ve ödemeniz gereken tutarlar yazar. 150 Avro altı gümrüğe takılma riskini azaltmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Gönderinin kişisel kullanıma mahsus olduğundan emin olun.
  • Gönderinin içeriğini gümrük beyannamesinde doğru şekilde beyan edin.
  • Faturadaki bedelin gerçeğinden düşük olmamasına dikkat edin.
  • Gümrük beyannamesini eksiksiz ve doğru şekilde doldurun.
 

Uluslararası kargoda vergilendirme son derece karmaşık gözükebilir. Bu nedenle, kargo göndermeden veya almadan önce gümrük mevzuatı hakkında bilgi edinmenin zararı olmaz. Detaylı bilgi ve sorularınız için Gümrük Rehberi daha açıklayıcı olabilir.

Benzer Blog Yazıları

PTT Kargo Çalışma Saatleri ne zaman
Genel

PTT Kargo Çalışma Saatleri

2004’ten beri lojistik faaliyetlerini PTT bünyesinde gerçekleştiren PTT Kargo çalışma saatleri hem tüketiciler hem de kurumsal müşteriler tarafından sıkça merak

PTT Kargo Ücreti Ne Kadar? Cep Yakmayan PTT Kargo Fiyatları
Genel

PTT Kargo Ücretleri Ne Kadar?

Türkiye’nin yerli posta ve telgraf hizmetleri PTT’nin kuruluşu 1840’lara dayanırken, 2004’ten bu yana PTT Kargo olarak lojistik hizmetine de başlamasıyla

Kargo Kaçta Kapanır
Genel

Kargo Kaçta Kapanır?

Kargo kaçta kapanır? Alışverişin neredeyse tamamen çevrimiçi ortama taşındığı günümüzde sıklıkla gündeme gelen bir soru. Tüketicilerin haricinde kurumsal kullanıcılar da