Kargo Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kargo Desi Hesaplama Nasıl Yapılır

İçindekiler

Gönderilerinizin taşınma işlemlerinde kargo şirketleri, fiyatlandırma politikasını kargo desi bilgisi üzerinden yapar. Bu nedenle kargo süreçlerinin en önemli kısmını oluşturur. Kargo desisi ayrıca gider kalemlerinin kayda değer bir bölümünü kapsayan kargo maliyetlerini doğru şekilde kayıt altına almanız istenmeyen harcamaları önlemeye yardımcı olabilir. Aldığınız siparişlerin paketlenmiş halini baz alan kargo desi hesaplaması sayesinde tam olarak hangi ücretten gönderileceğini öğrenmiş olursunuz.

Kargo desi fiyatları çoğunlukla firmalara göre değişiklik gösterse de paket başına yapılacak ödeme hakkında kabaca tahmin yapma olanağı sağlar. Böylelikle ister Kredili Kargo paketleri ile ister kargo anlaşmasıyla gönderiyor olun ürünlerinizi gönderirken kolaylık sağlayacak desi fiyat hesaplamasına hakim olabilirsiniz. Kullanıcılar arasında merak konusu olan “Kargo desisi ne demek, nasıl hesaplanır?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kargo Desi Nedir?

“Kargo desi ne demek?” kısaca şöyle açıklanabilir: Gönderi paketi ağırlığının hacimsel olarak ifadesi anlamına gelir. Kargo desi hesaplama formülü sabit olmasına rağmen fiyatları firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Kargo desi hesabında, 1 desi kargo ücreti en düşük gönderim fiyatını ifade ederken 30 ve üstü rakamlarda maksimum değerlere ulaşır. Ağırlık kadar hacmin de önemli olmasından dolayı hafif ama daha fazla yer kaplayan ürünlerin gönderim ücretlerinde de artış görülür. kg ve desi birimleri dikkate alınarak desi kg hesaplama formülü ortaya çıkarılmıştır.

Kargo Desi Nasıl Hesaplanır?

Gönderim ücretleri desi üzerinden gerçekleşir. Kargonun paketi ile birlikte kapladığı hacimsel ağırlığı ifade eden desi değerini oldukça pratik şekilde hesaplayabilirsiniz. Koli desi hesaplama işleminde ürünler genellikle koli ile gönderildiğinden kolinin hacmi bulunur. Kolinin cm cinsinden en, boy ve yükseklik uzunluklarının çarpımı ile elde edilen hacminin 3000, yurtdışına giden kargolarda ise 5000 sabitine bölünmesiyle yapılır.

Silindir şekline benzeyen ambalajlarda ise silindir desi hesaplama formülü kullanılır. Paketin ağırlığı ve kapladığı hacimden büyük olan baz alınır. Bundan dolayı kilo arttıkça hacim değeri düşük olsa da yine fiyatı artıracaktır. Bununla birlikte kargo desi hesaplama Aras, Mng gibi şirketlere göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla sizin hesapladığınız değer bazı durumlarda çalıştığınız şirketten daha düşük ya da yüksek fiyatta olabilir; bu durum normaldir.

1 desi değerinin cm³, kg, gr ve m³ cinsinden karşılıkları bulunabilir. Bir örnekle açıklamak daha anlaşılır olmasına yardımcı olabilir:

Paket hacmi (cm³) / 3000 desi hesaplama formülüdür. 10, 10, 10 cm ölçülerinde ve 15 kg ağırlığında bir koli göndermek istediğinizde;

Paket hacmini 10×10×10 = 1000 cm³ olarak bulursunuz:

Yurtiçi gönderimde 1000 ⁄ 3000 = 0.33 

Yurtdışı ise 1000 ⁄ 5000 = 0.2 sonucunu elde edersiniz.

15 kg ağırlığı ile 0.2-.0.33 arasında değişen desi değerinden fazla olduğu için bazı firmalar tarafından büyük olan değer baz alınabilir.

Desi Neden 3000’e Bölünür?

Çıkan hacim sonucunu yurtiçi gönderilerde kargo desi hesaplama yaparken 3000 sabiti kullanırken yurtdışına giden kargolarda ise 5000 sayısına bölerek bulabilirsiniz. Bu sebeple “Desi neden 5000’e bölünür?” gibi soruların cevabını kullanıcılar sıklıkla merak eder. Hesaplamalarda cm³ cinsinden hacim bulunduğu için 1 kg, matematiksel olarak 1000 cm³’e eşdeğer olmasına rağmen yurt içindeki kara taşımacılığında 3000 cm³ sayısı baz alınır. Yurtdışına giden kargolar deniz ve hava taşımacılığı ile ulaştırıldığından 1 kg 5000 cm³’e tekabül eder.

Desi Hakkında Sık Sorulan Sorular

0.0001 kg

Hacimsel nicelik belirten bir birim olduğundan cm cinsinden karşılığı yoktur.

0.001 m³

Kargo anlaşması ya da sözleşmesi zorunluluğu olmadan uygun ve sabit fiyatlı gönderim ücretlerinin yer aldığı Kredili Kargo paketlerini üye olarak hemen satın alabilir, hem bireysel hem de ticari kargolarınız için vergi levhasız kargolama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Benzer Blog Yazıları

PTT Kargo Çalışma Saatleri ne zaman
Genel

PTT Kargo Çalışma Saatleri

2004’ten beri lojistik faaliyetlerini PTT bünyesinde gerçekleştiren PTT Kargo çalışma saatleri hem tüketiciler hem de kurumsal müşteriler tarafından sıkça merak

PTT Kargo Ücreti Ne Kadar? Cep Yakmayan PTT Kargo Fiyatları
Genel

PTT Kargo Ücretleri Ne Kadar?

Türkiye’nin yerli posta ve telgraf hizmetleri PTT’nin kuruluşu 1840’lara dayanırken, 2004’ten bu yana PTT Kargo olarak lojistik hizmetine de başlamasıyla

Kargo Kaçta Kapanır
Genel

Kargo Kaçta Kapanır?

Kargo kaçta kapanır? Alışverişin neredeyse tamamen çevrimiçi ortama taşındığı günümüzde sıklıkla gündeme gelen bir soru. Tüketicilerin haricinde kurumsal kullanıcılar da